Kromme Nieuwegracht 43

Aan de Kromme Nieuwegracht staan prachtige, statige herenhuizen, zoals nummer 43. Dit pand kent een roerige geschiedenis, zowel op het gebied van de bouw als qua diversiteit aan bewoners. Het huis vindt haar oorsprong in de middeleeuwen en was toen gelegen op het gebied van de vroegere immuniteit van Sint Pieter. Hoewel het pand haar oorsprong in de middeleeuwen vindt, is de huidige opzet in het begin van de 18e eeuw ontstaan. De bewoners destijds, het echtpaar Schlosser-Beeldsnijder, lieten het pand uitbreiden en verbouwen tot de huidige vorm. Boven de deur heeft het echtpaar hun monogram laten zetten: SBBS.

Hoe het pand er in de middeleeuwen precies uit heeft gezien is door diverse verbouwingen en het gebrek aan bronnen moeilijk te achterhalen. De voorgevel is in eclectische stijl opgetrokken, wat betekent dat verschillende stijlen met elkaar zijn gecombineerd. Het pand heeft een imposante uitstraling, wat mede komt door de uitbundige middenpartij die in Lodewijk XV stijl is uitgevoerd en de rijk versierde voordeur. Ook binnenin het pand is nog veel van de 18e eeuwse afwerking te zien. De figuratieve en ornamentele stucdecoraties zijn nog steeds aanwezig in de gang en het trappenhuis. Zoals gebruikelijk in de 18e eeuw speelt symmetrie een belangrijke rol en dit is zowel van buiten als van binnen te zien. Wie nu door het huis loopt zal bijvoorbeeld veel blinde deuren vinden, een middel dat vaak werd gebruikt om symmetrie te suggereren. In de 19e eeuw zijn ook wat toevoegingen gedaan, zowel aan het interieur als het exterieur. De achtergevel dateert bijvoorbeeld geheel uit de 19e eeuw, terwijl binnenshuis nog originele 19e eeuwse tegelkachels aanwezig zijn, iets dat voor Utrecht uniek is.

Naast de toevoegingen en wijzigingen uit diverse eeuwen, kent het huis ook een roerige bewonersgeschiedenis. Het pand diende oorspronkelijk als kanunnikenhuis van de immuniteit van St. Pieter. Na diverse andere bewoners kwam in de 20e eeuw burgemeester Tuyl in het pand te wonen. Vandaar dat het pand ook wel 'Burgemeesterswoning' of 'Truttige Tuyl' wordt genoemd. In de jaren '70 kwam het pand leeg te staan en sindsdien wonen er krakers in. Op 25 juni 1982 kocht de gemeente het gekraakte pand aan. De zittende gebruikers mochten er blijven wonen als woongroep, maar het pand werd eerst grondig opgeknapt. Onderdeel van de opknapbeurt was het creëren van 14 wooneenheden, voor de huidige gebruikers. Bijzonder aan het project was dat de werkzaamheden grotendeels door de bewoners zelf werden uitgevoerd, in samenwerking met de gemeente. Nu, bijna 30 jaar nadat de gemeente het pand opkocht, woont de woongroep nog steeds op dit bijzondere plekje in Utrecht.

Contact

MHM Onroerend Goed

W: https://mhm-og.nl/
E: 
info@mhm-og.nl 
T: 0348-485185