Overdracht Amersfoortse Synagoge aan Stadsherstel geplaatst op: 12/12/2012

Op 12 december 2012 heeft de Joodse Gemeente Amersfoort haar synagoge en bijgebouw in
eigendom overdragen aan Stadsherstel Midden-Nederland. Met de overdracht neemt Stadsherstel het zakelijk beheer en het onderhoud van de gebouwen voor haar rekening. De Joodse Gemeente zal de synagoge en het bijgebouw als resp. gebedshuis en ontmoetingsruimte blijven gebruiken.

Het doet de leden van de Joodse Gemeente pijn na bijna 300 jaar afstand te moeten doen van haar synagoge. De Gemeente weet zich echter getroost door de gedachte dat de continu├»teit van de Joodse eredienst in Amersfoort, door deze overdracht, ook in de toekomst doorgang zal kunnen blijven vinden.

De synagoge staat symbool voor de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Amersfoort. Amersfoort was een van de weinige steden die de joodse bevolking lange tijd bleef verwelkomen. Bovendien was van 1814 tot 1917 het opperrabbinaat in deze stad gevestigd. Het pand dateert uit 1727 en heeft een kenmerkende halfronde uitbouw uit 1842. De synagoge is uniek voor de stad Amersfoort en onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de stad.

Synagoge

Contact

MHM Onroerend Goed

W: https://mhm-og.nl/
E: 
info@mhm-og.nl 
T: 0348-485185