• OMD Utrecht 2016

Open Monumentedag Utrecht 2016 geplaatst op: 06/09/2016

Iconen & Symbolen

Op zaterdag 10 september wordt in Utrecht de dertigste (!) Open Monumentendag georganiseerd. Het landelijke thema van dit jaar luidt 'Iconen & Symbolen'. Onder de zeventig opengestelde Utrechtse monumenten weer vele toppers, met als opvallende deelnemers dit jaar De Inktpot en de gevangenis op het Wolvenplein. Maar ook de mysterieuze Dan Brown-route of een fietstocht in Utrecht Oost, langs iconen van Rietveld en de Amsterdamse School, zal velen aanspreken.

Iconen en symbolen zijn beelden of tekens die ons iets bijzonders willen vertellen. In monumenten zie je ze overal, zowel van binnen als van buiten. Maar monumenten zelf kunnen ook een iconische waarde hebben, omdat ze symbool staan voor onze cultuur en nauw verbonden zijn met onze identiteit.

Dit thema leent zich goed voor een terugblik op 30 jaar Open Monumentendag Utrecht. Wat waren de meest populaire monumenten en welke zien we als iconen van Utrecht? Daarnaast gaan we op zoek naar iconen en symbolen en hun achtergrond in interieurs en op gevels.  

Themaroutes

De monumenten kunnen worden bezocht aan de hand van vier themaroutes. De 'Iconenroute' is een 'best of' wandeling langs de meest kenmerkende monumenten van 30 jaar Open Monumentendag. Denk aan de vele fraaie kerken, deftige universiteitspanden, maar ook het stadhuis, de bastions, etc. De 'Symbolenroute' richt de aandacht op de vaak minder bekende details van gevels en interieurs, zoals symbolen van macht, religie en kennis. Uiteraard vallen hier religieuze gebouwen onder, maar ook een pand als het oude postkantoor. Een fietsroute leidt langs iconische monumenten in Utrecht Oost, waarbij de Amsterdamse School (o.a. de Wilhelminakerk, de gevels aan de Mauritskade) en Rietveld centraal staan.

Een tiental monumenten is opgenomen in de raadselachtige 'I AM Dan Brown' route, die door de bezoekers op basis van symbolen in monumenten en aanwijzingen in de Monumentenkrant zelf gevonden moet worden. Onder de juiste inzendingen wordt een trip naar een Europese stad verloot.


Big Five

In het kader van het thema is een speciale lezingencyclus geprogrammeerd rondom vijf Utrechtse iconen. De 'Big Five' van deze Open Monumentendag zijn de Dom, de Inktpot, het voormalige Postkantoor, Paushuize en de grachten en werfkelders. De lezingen, die worden gegeven door ingewijden als Pierre Cuypers (achterkleinzoon van), erfgoedprofessor Paul Meurs e.a., zijn gratis toegankelijk. Aan de lezingen zijn speciale rondleidingen gekoppeld zoals een grachten- en wervenwandeling en een rondgang door juniorgidsen in het Postkantoor.

Ook buiten de binnenstad zijn inspirerende monumenten te bezoeken, zoals begraafplaats Soestbergen of het Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn.

De Open Monumentendag wordt weer opgeluisterd door veel muziek, een monumentenmarkt in de Pandhof en een uitgebreid nevenprogramma met rondleidingen en lezingen in de monumenten.

Het complete programma is te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 6 september in de stad wordt verspreid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

MHM Onroerend Goed

W: https://mhm-og.nl/
E: 
info@mhm-og.nl 
T: 0348-485185