Luther Gerlach in de Stad van Cahen geplaatst op: 15/05/2012

"De grootste fout die men kan maken is dat de techniek het overneemt van de kunst".

Voor een ieder die het werk kent van Luther Gerlach zal dit een begrijpelijke uitspraak zijn. Gerlach (51) afkomstig uit Ventura, Californië, mag zich in de wereld van de kunst een grootheid noemen, tevens een bijzondere expert en kenner van historische fotografie. Zijn privécollectie omvat inmiddels meer dan 100 camera's en 200 lenzen van vóór 1900, die ook werkelijk gebruikt worden op zijn vele trips met zijn omgebouwde truck die als donkere kamer fungeert. 16 juni geeft hij een demonstratie in de Stad van Cahen. Meer informatie en openingstijden zie: Amersfoort Fotostad.

Als leraar /curator van het gerenommeerde Getty Museum heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. Daarnaast heeft Gerlach al 6 museum shows en meer dan galerie shows op zijn naam staan en worden zijn bijzondere kunsten ingeroepen om van beroemde negatieven prints te maken voor musea over de hele wereld

Als kind kreeg hij op zijn 6e zijn eerste camera, hetgeen in later jaren een goed antwoord bleek te zijn op zijn dyslexie die hem hinderde om woorden voor hem te laten spreken. Door de jaren heen ontwikkelde hij steeds meer interesse in historische camera's en de daaraan verbonden chemische processen; hij begon al snel naam te maken op de vele kunstbeurzen in de V.S. Zijn enorme glasplaat foto's zijn dan ook een lust voor het oog waarbij Gerlach het oude collodion proces gebruikt om de kunst te vertalen die in zijn hoofd zit. Collodion fotografie, ook wel 'wet plate' genoemd is het eerste commerciële fotografie proces dat tussen 1850 en 1890 de meest gebruikte vorm van fotografie was en staat tegenwoordig weer volop in de belangstelling.

Gerlach die beschouwd wordt als de ultieme meester van dit proces zal op 16 juni a.s., tijdens een demonstratie in het auditorium van "De Stad van Cahen",  laten zien wat er bij deze bijzondere vorm van fotografie komt kijken. Daarnaast zal een beperkt aantal gelukkigen zich kunnen opgeven voor een portret op glas, formaat 35 x 43 cm.

Tevens zullen de foto's te zien zijn die hij de afgelopen maanden gemaakt zijn in Amersfoort en omgeving. Het Lokhorsterbos in Amersfoort, de Koppelpoort en het landgoed van Stichting de Boom zijn slechts enkele locaties die hij vastlegde.

Om het weekend compleet te maken zullen 3 collega-collodion fotografen gedurende het hele weekend demo's geven en portretten maken,  Alex Timmerman (NL), Tashena Burroughs (VS), en Peter van Hal (NL) zullen klaar staan om tegen een gereduceerd tarief een originele ambrotype te maken. Een unieke kans om een portret te bemachtigen op glas of aluminium dus wees er snel bij!

 

zaterdag 16 juni van 11.00 uur tot 17.00 uur

zondag 17 juni 2012 van 12.00 uur tot 17.00 uur

Stad van Cahen, Muurhuizen 104, Amersfoort

Contact

MHM Onroerend Goed

W: https://mhm-og.nl/
E: 
info@mhm-og.nl 
T: 0348-485185