• Luchtfoto RCE Muurhuizen
  • ROB_005
  • Foto verlichte koepel Stad van Cahen tbv lokale media.jpg

Koepel Stad van Cahen hersteld en verlicht geplaatst op: 01/03/2012

'Mooie dingen mogen gezien worden' vinden Martin Boswinkel, directeur Stadsherstel Midden-Nederland en Annelou Evelein, projectleider van Lumineus Amersfoort. De bijzondere glazenkoepel van de Stad van Cahen aan de Muurhuizen in Amersfoort heeft daarom een permanente verlichting gekregen. Hierdoor schittert dit prachtige ontwerp nu ook van zonsondergang tot half een 's nachts tussen de monumentale daken van de Amersfoortse binnenstad.

Voor Stadsherstel, eigenaar van de Stad van Cahen, is het lichtontwerp een mooie afsluiting van de restauratie van de glazenkoepel In 2011 zijn, door Beha Aluminium uit Ede, in een half jaar tijd alle 600 ruiten van de koepel een voor een vervangen door een helderder en beter isolerende beglazing. Nu de 24 meter hoge steigerpartij aan de binnenkant is weggehaald en ook de steigers aan de buitenzijde zijn verwijderd, baadt de Stad van Cahen weer in het licht. Sinds vorige week is dit nu ook van buitenaf te zien.

Het idee om de koepel permanent aan te lichten is ontstaan uit de eerste editie van Lumineus Amersfoort in 2007, naar het lichtontwerp van Rienk Visser. De koepel was toen tijdelijk verlicht, samen met nog 30 lichtkunstwerken in de historische binnenstad. Stadsherstel Midden-Nederland, voorheen Stadsherstel Amersfoort, heeft hiermee de verlichting een permanent karakter gegeven. Het Theater de Lieve Vrouw is de eerste geweest in Amersfoort die de permanente verlichting heeft toegepast.

Deze unieke en uiterst energiezuinige LED verlichting, vormgegeven en gerealiseerd door IBG OPTX, partner van Lumineus, is dezelfde die ook gebruikt is in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam. Hier wordt met deze lichtmethode het vertrek van Maxima en Alexander uitgelicht.

Wilt u ook de Stad van Cahen en haar koepel ontdekken? Dan bent u van harte welkom tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 en zondag 9 september 2012.

Contact

MHM Onroerend Goed

W: https://mhm-og.nl/
E: 
info@mhm-og.nl 
T: 0348-485185