Utrecht pareltje rijker geplaatst op: 18/10/2013

Stadsherstel Midden-Nederland heropent gerestaureerd Utrechts Rijksmonument
Lange Nieuwestraat pareltje rijker
Na een ingrijpende restauratie van ruim 15 maanden heropent Stadsherstel Midden-Nederland op 18 oktober op feestelijke wijze haar Rijksmonument aan de Lange Nieuwstraat 50 in Utrecht. Met de omvangrijke restauratie en het creëren van een kantoorruimte en vier appartementen is Stadsherstel erin geslaagd dit fraaie pand te behouden voor de culturele as van de Utrechtse binnenstad. Achter de 19e eeuwse gevel van het in oorsprong oudere pand, gaan tal van monumentale details schuil zoals beschilderde plafonds, sierlijke betimmeringen en prachtige ornamenten. Dit dreigde allemaal verloren te gaan door achterstallig onderhoud. 
'We zijn trots op het eindresultaat van deze restauratie en dat mag gezien worden', aldus Martin Boswinkel, directeur van Stadsherstel Midden-Nederland. Om deze zichtbaarheid te vergroten, heeft Stadsherstel sinds kort schildjes die voortaan de voorgevels van al haar panden sieren. Het eerste schildje wordt bij de feestelijke ingebruikname van Lange Nieuwstraat 50 door wethouder Lintmeijer op de gevel bevestigd. Voor Lange Nieuwstraat 50 heeft Stadsherstel inmiddels enthousiaste huurders gevonden, die genieten van het moderne woon- en werkcomfort dat Stadsherstel heeft weten te realiseren binnen de charme en allure van haar karaktervolle Rijksmonument.
Vervanging glaskoepel bolwerk Manenburg 
Stadsherstel werkt in Utrecht momenteel ook aan een andere uitdaging: de vervanging van de glaskoepel van bolwerk Manenburg in het Museumkwartier. De bestaande glaskoepel van de voormalige kanonkelder was dringend aan vervanging toe. Over een aantal maanden zal hier weer een prachtig nieuw helder dak zijn boven de werkplaats van Atelier Manenburg waar de beeldhouwers van Stichting Pieter d'Hont al vele jaren aan hun creaties werken. 'Een niet alledaagse opgave, waarbij maatwerk, architectuur en overleg met o.a. Monumentenzorg van het grootste belang zijn', aldus Martin Boswinkel. 'Elk van onze panden kent haar eigen verhaal en bijzonderheden. We proberen dit door ons werk zo lang mogelijk voort te laten leven.'
Over Stadsherstel Midden-Nederland
Stadsherstel Midden-Nederland werkt aan het beheer en behoud van gebouwd cultureel erfgoed in het hart van ons land, zodat ook latere generaties daarvan kunnen genieten. Het heeft de dagelijkse zorg voor 261 monumentale panden, waarvan ruim honderd in de Utrechtse binnenstad.
Stadsherstel streeft ernaar haar monumenten in een zo goed mogelijke conditie te brengen en te houden. 'Met de restauratie van Lange Nieuwstraat 50 hebben we een pareltje weten te behouden voor de stad', zegt Martin Boswinkel. 'Wij hopen nog veel van onze monumenten in de toekomst dezelfde glans mee te kunnen geven, al zullen we altijd keuzes moeten maken, daar onze middelen helaas niet onbeperkt zijn. Maar wat binnen onze mogelijkheden ligt, zullen we altijd met passie en gevoel voor cultuurhistorische waarde blijven uitvoeren.'

Contact

MHM Onroerend Goed

W: https://mhm-og.nl/
E: 
info@mhm-og.nl 
T: 0348-485185